2010 m. lapkričio 16 d., antradienis

Citrinas


Citrinas (iš lot. citrus-citrininis)-geltona kvarco atmaina. Tokią spalvą kvarcui suteikia geležies priemaišos. Natūralus citrinas blyškiai geltonas, termiškai apdorotas įgauna nuo šviesiai geltono iki gintarinio ir medaus atspalvių.


Gamtoje citrino kristalai reti. Jo radama Brazilijoje, Madagaskare, JAV, Ispanijoje, Prancūzijoje, Škotijoje, Urale bei Kazachstane.


Jau viduramžiais buvo gaminamos citrino imitacijos, kaitinant ametistą arba dūminį kvarcą. Urale XVIII amžiuje didelį dūminio kvarco kristalą kepdavo duonos kepale. Kad nesutrūkinėtų, jį išimdavo tik duonai visiškai atvėsus. Taip gaudavo aukso atspalvio citrinus, kurie buvo populiarūs Ekaterinos II dvare. Mažesnius kristalus dėdavo į molinius puodelius, užpildavo pelenais ir statydavo į karštą krosnį iki kitos dienos. Kuo intensivesnė buvo dūminio kvarco spalva, tuo ryškesnė gaudavosi auksinė citrino spalva. Pakaitinus violetinį ametistą gaudavosi geltonai oranžinis citrinas.


Citrinas yra IV klasės brangakmenis. Papuošalams gaminti dažniausiai naudojami skaidrūs, intensyvios spalvos akmenys be trūkumų. Palyginus su daugeliu kitų brangakmenių, citrinas santykinai nebrangus. Ryškus ir lengvai apdirbamas jis puikiai atrodo bet kokio stiliaus papuošaluose ir ypač dera su auksu.
Pastaba : citrinas kietas ( kietumas 7 pagal Moso skalę), bet trapus.


Didžioji dalis rinkoje pardavinėjamų akmenų yra termiškai apdoroti. Pakaitinus dūminį kvarcą iki +300-400° С, jis įgauna geltoną su raudonu atspalviu spalvą. Panašiai nutinka pakaitinus ametistą iki 500° С. Nuo natūralaus citrino tokie kristalai skiriasi kiek didesniu tvirtumu, mažesniu blizgesiu ir intensivesne spalva. Natūralūs citrinai paprastai blankiai geltonos, panašios į topazą, spalvos.



 Magiškos savybės.
Jei tikėsime viduramžių astrologais, žiedas su citrinu suteikia ramų miegą be košmarų ir blogų minčių. Dieną jis šildo savo energija kūną ir sielą. Citrinas padeda sutelkti dėmesį, susikoncentruoti. Citrinas-šviesos, džiaugsmo ir geros nuotaikos simbolis. Citrinas tobulas akmuo savininko fizinei ir psichinei būklei sureguliuoti. Jis galingas laidininkas, perduodantis teigiamą saulės energiją. Citrinas padeda normalizuoti santykius šeimoje, darbe, mokykloje. Jį patariama nešioti itin jautriems ir pažeidžiamiems žmonėms, nes jis padaro juos praktiškesniais ir racionalesniais, moko sveiko apskaičiavimo, padeda įgyti pasitikėjimo ir suteikia ramumo.
Senovės Romoje senatoriai nešiodavosi su savimi citriną, nes buvo manoma, kad jis stiprina iškalbą ir taiso kalbos defektus.
Iš seno manyta, kad citrinas - išminties ir ramybės akmuo, galintis išgelbėti savininką nuo depresijos.





 Gydomosios savybės.
Citrinas buvo labai garbinamas senovės Indijoje, kaip akmuo, kuris projektuoja gyvybės energiją Yang. Jogos gydymo praktikoje, jis buvo laikomas vienu iš pagrindinių akmenų, stimuliuojančių saulės rezginį ir virškinimo trakto veiklą.
Citrinas naudingas sergant gastritu, cistitu. Citrinas aktyvina smegenų veiklą ir akumuliuoja organizme gyvybinę energiją. Be to, savo vibracijomis citrinas sukuria aplink jo savininko aurą, apsaugančią žmogų nuo išorės neigiamo poveikio.



Kam tinka.
Citrinas yra susijęs su judėjimu, kelionėmis, informacija, todėl yra Dvynių akmuo. Jis taip pat atneša sėkmę Vandeniams kelionėse ir komandiruotėse, taip pat padeda tobulinti jų įtikinėjimo meną. Citrinas tinka ir Mergelėms.
Netinka citrinas Skorpionams ir Ožiaragiams. Šis, stimuliuojantis azartą akmuo, gali pastumėti juos neapgalvotiems poelgiams ar nepateisinamai rizika.

Šaltiniai:
http://ru.wikipedia.org/wiki
http://www.3carata.com.ua/zitrin.html
http://horoscopes.rambler.ru/mineral.html?id=48265

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą