2010 m. lapkričio 20 d., šeštadienis

Chrizantemos (liet.skaistažiedė, lot. Chrysanthemum)


Noriu apginti gėlę, kuriai visiškai negaliu atsispirti. Tai chrizantema. Pas mus ji laikoma kapinių gėle ir yra nepelnytai nuvertinta. 
Kilmė
Chrizantemų tėvynė - Rytai, t.y.Kinija ir Japonija. Rudenį (šių gėlių žydėjimo metu), ten rengiami Chrizantemų festivaliai. Jie rengiama devintojo mėnesio ( pagal Mėnulio kalendorių ) devintą dieną, nes skaičius 9 Rytuose laikomas laimingu. O du devinetai reiškia ilgaamžiškumą.

Beje, europiečiai šias gėles pradėjo auginti tik XVIII amžiuje ir Karlas Linėjus jas pavadino chrysanthemum. Išvertus iš graikų kalbos, chrysos- auksas, anthemion– gėlė. Tai astrinių (Asteraceae) šeimos augalai.

Veislės ir spalvos
Geltona spalva-gimtoji chrizantemoms. Manoma, kad pirmosios žinomos chrizantemos buvo vien geltonos. Tik po daugelio metų atsirado rausvos, baltos, raudonos ir net žalios gėlės.


Šiandien Rytai - chrizantemų gimtinė – yra pačių originaliausių rūšių auginimo lyderiai. Plačiai žinomos Kinijos chrizantemos. Jų nepakartojamos formos ipoetiški pavadinimai užburia žiūrovą.


Japonijoje išauginama daugiau nei penki tūkstančiai rūšių chrizantemų visų formų ir spalvų.
Iš Kinijos ir Japonijos chrizantemos išplito po visą pasaulį. Šiuo metu auginama daugiau kaip 10 000 įvairiausių jų veislių.

Chrizantemos Japonijoje
Japonijoje ši gėlė užima labai ypatingą vietą. Ji ne vien mylima-ji garbinama. Apie ją rašo eilėraščius, dainuoja dainas, rengia poezijos konkursus. Senais laikais ant ilgų popieriaus juostelių tušu, ypač kruopščiai užrašydavo žinomų poetų eiles ir tvirtindavo ant medžių, kad vėjas šlovę apie chrizantemų grožį išnešiotų po pasaulį.

Chrizantema (jap. きく, kiku) pasak idėjos, perimtos iš Kinijos, turi magiškų galių ir gali prailginti gyvenimą. Kinų legenda pasakoja apie vienuolį, gyvenusi prieš mūsų erą - jis gyveno daugiau nei septynis šimtus metų, nes gėrė rasą nuo chrizantemų .


Chrizantema japonams ne tik magiška ilgaamžiškumo gėlė ir rudens pasiuntinė. Ilgą laiką, jos atvaizdas Japonijoje buvo laikomas šventu. Nuo 1869 metų simbolinis chrizantemos atvaizdas tapo Imperatoriškųjų namų ženklu ir tik imperatoriaus ir jo šeimos nariai turėjo teisę dėvėti drabužius iš audinio su chrizantemų piešiniu. Šio įstatymo pažeidimus buvo baudžiamas mirties bausme.


Po antrojo pasaulinio karo šis draudimas buvo panaikintas. Dabar chrizantemos piešinį galima pamatyti Japonijos ambasadose užsienio šalyse ir ant japonų užsienio pasų.


Chrizantema simbolizuoja saulę ir yra tautos simbolis. Šiandien stilizuotas 16-os žiedlapių auksinės imperatoriškosios chrizantemos atvaizdas tapo valstybės herbo pagrindu. O šalies aukščiausias  apdovanojimas – Chrizantemos ordinas.

Net už savo kilmę Japonija privalo būti dėkinga chrizantemai. Senovėje, pasak legendos, Kiniją valdė žiaurius imperatorius. Kartą jį pasiekė žinia, kad saloje už jūros  auga magiška gėlė - chrizantema. Iš šios gėlės sulčių galima pagaminti ilgaamžiškumo eliksyrą. Bet tik žmogus tyra širdimi ir gerais ketinimais gali nuskinti gėlę. Imperatoriaus ir jo dvariškių širdys buvo juodos ir piktos, ir vietoj savęs imperatorius nusiuntė į salą tris šimtus jaunų vyrų ir moterų. Bet nė vienas iš jų negrįžo pas imperatorių: sužavėti salos grožio, jie įsteigė naują valstybės - Japoniją.

Chrizantema ilgą laiką buvo naudojamas japonų virtuvėje - salotoms, užpilams, vynui gaminti.


Senovėje egzistavo specialios apeigos, susijusios su chrizantemomis. Norėdami kažkam palinkėti sveikatos ir ilgaamžiškumo – įteikdavo sakė su chrizantemų žiedlapiais. Audiniu, sudrėkintu chrizantemos rasa, gražuolės šluostydavo veidą, kad ilgam išsaugotų jaunystę ir grožį.


Chrizantemos Kinijoje
Prieš daugelį amžių Kinijos filosofas pasakė: "Jei nori būti laimingas visą gyvenimą - augink chrizantemas“.


Manoma, kad būtent Kinijoje pradėtos augti pirmosios chrizantemos. Tai atsitiko labai seniai, šios gėlės minimos raštuose, sukurtuose dar prieš mūsų erą. Jau prieš tris tūkstančius metų chrizantemos buvo mėgstamos kinų-didikų gėlės. Paprastiems žmonėms jos net nebuvo leidžiama auginti. Buvo laikai kai šios gėlės savo verte prilygo auksui.


Kinijoje tikėta, kad išgėrus vandens iš šaltinio, tekančio tarp chrizantemų, įgaunamas ilgaamžiškumas Todėl Rytuose tokia populiari arbata iš chrizantemų žiedlapių. Šiai gėlei visada buvo priskiriamos gydomosios savybės. Buvo manoma, kad užpilas iš chrizantemų gelbsti nuo galvos skausmo ir depresijos.


Kinijoje valgomos chrizantemų žiedlapių salotos. Tikima, kad jos ilgina gyvenimą.

Chrizantemos JAV
Į Ameriką chrizantemos buvo atvežtos kolonizacijos laikais. Nuo tada jų populiarumas vis auga ir dabar chrizantema pelnytai vadinama rudens gėlių karaliene. Jos yra vienos iš populiariausių kambarinių gėlių. Nuskintos jos ilgai nevysta. Ši savybė ir padėjo tapti chrizantemoms vienomis mėgstamiausių Amerikos floristų ir interjero dizainerių gėlių.

JAV chrizantemos yra pardavimų lyderiai. Jas lengva auginti, jos gražiai ir ilgai žydi.

Auginimas
Sodinti chrizantemas geriausiai gerai apšviestoje vietoje. Jei jas sodinant reikia rinktis tarp ryto ir vakaro saulė, tai geriau teikti pirmenybę rytinei saulei. Tada augalai bus sveiki ir rudenį maloniai nustebins jus gražiais žiedais. Negerai jei jos auga šalia naktinio apšvietimo šaltinių ( prie judrių gatvių ar kelių), nes naktinė šviesa nepalankiai įtakoja jų žydėjimo pradžios laiką.


Šitos gėlės mėgsta gerai drenuotą dirvą. Joms netinka žemos vietos, kur ilgam užsistovi lietaus vanduo. Nuo augalų su išvystyta šaknų sistema, jas reikia sodinti kuo toliau, arba suręsti dirbtinę užtvarą.


Chrizantemos mėgsta, kad prie jų prieitų oras, todėl reikia sodinti jas toliau nuo sienų ir kitų kliūčių, trukdančių oro cirkuliacijai.


Tai gana nereiklios gėlės. Pirmiausia, jos paprastai dauginamos. Antra, jos gerai toleruoja vėsų rudens orą. Manoma, kad šiltomis dienomis gėlių spalvos ne tokios sodrios.. Chrizantemos puošia gėlynus iki pat šalnų.


Jei pasodinti lauke chrizantemų nėra galimybės, nenusiminkite, jos puikiai auga ir konteineriuose ar gėlių vazonėliuose.
Tai įdomu
Chrizantemos žiedas iš tikrųjų žiedu nesa. Jis yra sudėtingas žiedynas iš dviejų rūšių žiedų. Ilgesni išsidėstę pakraščiuose, ir mes įpratę manyti juos esant žiedlapiais. Antrojo tipo žiedukai surinkti žiedyno viduryje. Daugelis klaidingai mano, kad tai kuokeliai.


Puokštėms gėlių stiebus geriau nulaužti, o ne nukirpti. Tuomet jos stovės ilgiau.

Puokštė iš chrizantemų gali turėti skirtingas reikšmes. Manoma, kad raudonos chrizantemos išreiškia dovanotojo meilę, geltonos - simpatiją, baltos - nuoširdumą.


Verta paminėti, kad pirmiausia chrizantemos simbolizuoja gyvenimo džiaugsmą ir optimizmą. Tokią prasmę suteikė joms senosios Rytų tautos.

Chrizantema priskiriama kilniems augalams. Be jos tokia garbė suteikta bambukui, slyvai ir orchidėjai.


Pagal Feng shui, chrizantema atneša į namus laimę ir džiaugsmą.


Šaltiniai:


Nuotraukos iš Nikitino botanikos sodo (Krymas, Ukraina).

1 komentaras:

  1. Labai gražios gėlės. Didesnės gėlių puokštės iš chrizantemų turėtų atrodyti įspūdingai.

    AtsakytiPanaikinti