2010 m. lapkričio 2 d., antradienis

Perlai

Mano mama sako:
-
Nusibodo man tie perlai. Kai tik įlipu į troleibusą, pusę moterų perlais apsikarsčiusios.
Už tai mes turėtume būti dėkingos japonui Kokichi Mikimoto, pradėjusiam pramoniniu būdu auginti perlus. Jis svajojo papuošti perlais visas Japonijos moteris.
P.S. Kartais svajonės ima ir išsipildo. J

Mano (suverti) perlai :

 1. Kultūriniai perlai, koralas, mėlyna sakalo akis, sidabro furnitūra.

Perlai susiformuoja dvigeldžių moliuskų kriauklėje. Kai į kriauklę patenka svetimkūnis (smėlio kruopelė, parazitas, paties moliusko mantijos fragmentas), jis ima dirginti jautrų moliusko kūną, ir šis išskiria kalcio karbonato (perlamutro), kuris sluoksnis po sluoksnio apgaubia minėtąjį svetimkūnį. Kalcio karbonatas gali būti dviejų mineralų formoje – kalcito ar aragonito. Tarp mineralinių sluoksnių įsiterpia organika (konchiolinas, C8H13O5N), todėl perlai priskiriami organinės kilmės brangakmeniams.
 2. Kultūriniai perlai, ametistas, sidabro furnitūra.

Paprastai perlai būna baltos, rečiau kreminės, rožinės spalvos; randama žalių, mėlynų ir net juodų perlų.
Perlai skirstomi į jūrinius ir upinius (gėlavandenius).
Pagal kilmę perlai skirstomi į 4 pagrindines grupes: natūralūs, kultivuoti, iš dalies kultivuoti (Mabe) ir dirbtiniai (perlų imitacija).
Šiais laikai didžiuma perlų auginama vadinamosiose perlų fermose, įterpus perlo branduolį (nušlifuotą perlamutro trupinėlį) į perluotės kriauklę. Šį procesą sukūrė japonai Tatsuhei Mise Tokishi Nishikawa ir vėliau patobulino Kokichi Mikimoto, užpatentavęs išradimą 1916 metais.
 3. Kultūriniai perlai, perlamutras, sidabro furnitūra.

Kultivuoti perlai ultravioletiniuose spinduliuose švyti žaliai, o natūralūs – žydra šviesa.
Natūralius ir kultivuotus perlus visada galima atskirti peršvietus Rentgeno spinduliais. Kultivuotų perlų pjūvyje nesimato koncentrinių sluoksnių, būdingų natūraliems perlams. Be to, grūdelis kultivuoto perlo centre būna apvalus, kadangi perlų augintojai nori išauginti tobulai apvalius, taigi ir brangesnius perlus, todėl augimą sužadinantis „inkliuzas“ nušlifuojamas. Tuo tarpu natūralaus perlo centras būna netaisyklingos formos.


 4. Kultūriniai perlai, perlamutras, sidabro furnitūra.

Pats paprasčiausias būdas atskirti tikrą perlą -  tai perbraukti perlą danties paviršiumi. Jei perlas tikras, tai jis girgždės.
Dirbtiniai perlai (imitacijos) paprastai yra absoliučiai taisyklingos formos: apvalūs rutuliukai iš stiklo arba plastiko, padengti maltų žuvies žvynų ir lako mišiniu. Pastarųjų metų perlų kultivavimo didinimas lėmė tai, kad geros bižuterijos, įmituojančios perlus, kaina gerokai didesnė nei dirbtiniu būdu Kinijoje ar Japonijoje išaugintų perlų.



 5. Kultūriniai perlai, Swarovskio kristalai, Giuterman biseris (VFR), sidabro furnitūra.

Jūrinių perlų gavyba daugiausia vykdoma Raudonojoje jūroje ir Persijos įlankoje, netoli Šri Lankos ir Japonijos krantų. Tokie perlai yra labai brangūs.

6. Kultūriniai perlai, mėlyna sakalo akis, sidabro furnitūra.

Šiuo metu perlai auginami pramoniniu mastu. Dauguma žmonių klaidingai mano, kad tikri perlai išauginami tik jūrose, pavyzdžiui, Karibų jūroje. Tiesą sakant, didžioji dalis išgaunamų perlų yra gėlavandeniai. Kinija - didžiausias tokių perlų tiekėjas. Gėlavandeniai perlai jokiu būdu ne prastesni nei jūros perlai. Taip pat ir kultivuoti perlai, kuriuos dabar naudoja daugybė juvelyrų, įskaitant įžymybes (pavyzdžiui Mikimoto ir Tiffani). Dirbtiniu būdu išauginti (kultivuoti) perlai susiformuoja taip pat, kaip ir išaugę naturalioje aplinkoje. Skirtumas tik tas, kad dirbtiniu būdu išauginti perlai yra lygūs ir gražesnės formos. Jie stipresni ir ilgaamžiškesni.


Perlų priežiūra
Perlai – organinės kilmės brangakmenis, todėl juos lengvai gali paveikti riebalai, kvepalai, plaukų lakas, prakaitas. Juos valyti galima filtruotu vandeniu ir vatos rutuliukais. Venkite bet kokių chemikalų. Perlai minkšti, todėl gali susibraižyti. Juos reikia laikyti atskirai nuo kitų mineralų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą